söndag 20 maj 2012

Turist råd del 2

För er som i sommar tänker ta er genom hela Sverige på cykel.

Nu är frågan, söderifrån eller från norr? Första gången startade jag från Smygehuk i juni och kom till Treriksröset den 5 juli, då hade inte björken slagit ut. Andra gången började jag från Treriksröset den 1 augusti och det var ännu ljust hela natten. Mitt råd, tidigt på säsongen, börja söderifrån, sen semester norrifrån.
Om du skall börja från Treriksröset måste du först ta dig dit. Till Kiruna kan du komma på olika sätt och därifrån ta cykeln på bussen till Karesuando. Ett litet fridfullt samhälle, där man brukar få vänta till dagen efter innan man kan fortsätta. På turistbyrån i gamla tullhuset kan du (gratis 2009) låna en dator. Bra om man har en egen blogg eller vill Maila, för det är svårt att komma in på Internet där uppe.
Tänk på när du passerat bron, är du inte bara i Finland, din klocka är också en timma fel. Bussen där (som tar med cykeln) till Kilpisjärvi, går en timme tidigare än ditt ur visar och du hinner samma dag ta båten till Treriksröset (om inte turlistorna ändrats). Gå inte av bussen för tidigt i Kilpisjärvi, det är i slutet av byn båten avgår, ytterligare en bit norrut är en vandringsled ca: 15 km till röset. Nästan precis ovanför där båten avgår, finns ett hotell med matservering, där på vinden kan man lämna in sin packning (gratis 2009) medan man tar sig till Treriksröset.
Lycka till på färden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar